Shahrukh banyoda yıkandı, tıraş oldu. Kokulu deodorant ile koku. Güzel kokulu bir tıraş sonrası kremiyle yüzümü bulaştırdım, saçımı yabancı jelle bulaştırdım… Yatak odasında dolaptan kıyafetlerimi çıkardım ve giyinmeye başladım. Bugün Cumartesi. Djurların toplandığı bir ziyafet olan ziyafat’a gitmeliyim – geleneksel partinin katılımcıları birbirlerini böyle çağırır. Aynanın karşısında saçımı taradım ve bahçeye çıktım. Garaj kapısını açarak babamın doğum gününde bağışladığı bir Mercedes’in direksiyonuna geçtim…
Shahrukh, arkadaşlarının toplanması gereken arkadaşının yanına geldiğinde saat gece yarısıydı. Gençler uzun süre oturdular. Gece yarısından sonra evliler yavaş yavaş evlerine kaçmaya başladılar. Sadece bekarlar kalmıştı.
Oturma odası sigara dumanıyla dolmuştu. Adamlar birkaç gruba ayrılmış kartlar oynadılar. Köşede biri başını yastığa gömmüş derin bir uykuya dalmıştı. Shahrukh ve yakın arkadaşı Mutal, kızlar hakkında bir sohbet başlattı:
– Shahrukh, geçen hafta sen ve ben harika bir “yürüyüş” yaptık, değil mi? Kızların ne kadar havalı olduğunu hatırlıyor musun? Adın neydi? Fatma? Sadece “korkak”, gerçek bir deniz kızı, ha? Onu “yutmadığına” inanmak istiyorum …
– Ve senin kız arkadaşın benimkinden daha kötü değildi. Kısa eteği kalçalarından daha uzundu. Muhtemelen, birbirinizle sıkıca iç içesiniz. Kaç kez çiftleştin? Söyle bana, eğer bir sır değilse?
– Ve Aravan karayolu üzerindeki Motel’in barında onlarla nasıl dans ettiğimizi de unutmadın, – ikisi de uzun uzun yürüdükleri partiyi hatırlayarak güldüler.
– Bugün “av”a mı çıkıyoruz? – Mutal bir arkadaşına sordu.
– Ve nasıl? – Shahrukh’u yanıtladı.
– O zaman uzaklaşalım mı?
– Hadi kaçalım …
* * *
Mercedes otoyolda ilerliyordu. Dar pantolon ve kazak giymiş uzun bacaklı seksi kızlar, yanakları olgun bir elma gibi sıkı, aralarında durdu. Kızlar, yabancı araba sahiplerini durdurmak için el salladı. Shah Rukh arabayı şık giyimli bir çift kızın müşterileri beklediği bir otobüs durağında durdurdu. Mutal, arabanın kapısını açarak onlara döndü:
– Nasıl, tatlılar, biraz gezintiye çıkalım?
– Memnuniyetle canım. Kızlar bir an tereddüt etmeden arabaya bindiler. İlk başta anlaştık – yüz dolar için anlaştık …
* * *
Uzun zamandır beklenen sabah geldi. Erken uyanan Kabil sokağa çıktı ve arkasına bakmadan kaçtı. Hostele vardığında odasına girdi, soyunduktan sonra cesedi yatağa attı. Kahrolası! Şimdi birkaç gün dersleri kaçırması gerekiyor. Başka nasıl? Gözlerinin altındaki morluklar hala orada. Evet, iyi gitmedi…
* * *
Sabah erkenden Camila üniversite için hazırlandı. O anda Dilfuza onu karşılamak için dışarı çıktı:
– Kamilakhon, dünkü adamı nereye bağladın?
Üvey annesinden gelen beklenmedik soruyla Camila’nın yüzü bembeyaz oldu.
– “Her kuş yuvasına uçar” derler. Dikkat olmak. Allah korusun annenizin kaderi sizin payınıza düşüyor. Çok geç olmadan kendine gel…
Dilfuza’nın dudaklarından kötü niyetli sözler duyan Kamila üşüdü. Gözlerimden çaresizlik yaşları aktı. Yüzünü elleriyle kapattı ve ağlayarak sokağa koştu.
“Hayır, köye gitmesi gerekiyor. Bu kadın ona daha ne kadar işkence edecek? İncit onu? Bağırsakları ne kadar sinsi?! Bir insan bu kadar kalpsiz olabilir mi? Bu yüzden kendini alegorik olarak ifade etmeyi seviyor. Dilfuza’nın sürekli dolambaçlı konuştuğunu söylese ona kim inanır? Ah, ondan nasıl kurtulabilir? Onu hiç yalnız bırakır mıydı?! Yoksa tüm hayatı boyunca peşinden mi koşacak? Hayır, artık buna katlanamayacak, bu aşağılamalara katlanamayacak! Bu kadının iftirası sonunda onu bıktırdı. Her şeyden bıktım. Hepsi boşa gitsin! Aç olmasına izin verin, ama sakin olun. Ne olursa olsun Dilfuza ona da babasına da hayat vermeyecektir. Aşağılanmaya katlanmaktansa, kimseye bağımlı olmadan kendi başınıza geçinerek yaşamak daha iyidir. Her küçük şeyde hata bulur. Onu memnun edemezsin. Lanet olsun ona…”
* * *
Aybarchin-apa, gelen kızının üzgün olduğunu görünce korktu. Ona sıkıca sarıldı, yanaklarından öptü ve sordu:
– Neyin var kızım? yüzün yok mu Hasta mısın? Büyükanne, büyükbaba, ailen hayatta ve iyi mi?
Camila sessizdi. Gözlerinden sadece sıcak yaşlar akıp yanaklarından aşağı yuvarlandı.
* * *
Hava kararmıştı ama Camila’dan hâlâ haber yoktu. Maqsud çok endişeliydi: Kendine bir yer bulamadı, odanın içinde dolaşmaya devam etti.
Dilfuza, sakin olamayan kocasına bakarak, “Deliler gibi ileri geri yürümeyi kes,” dedi. – En sevdiğin sabah evden ayrıldı, benden rahatsız oldu. Sanırım hala somurtuyor. Son zamanlarda değişti, alıngan, alıngan oldu.
Sonunda Maksud sorunun ne olduğunu anladı ve kaşlarını çatarak karısına baktı …