Dilfuza birkaç ay boyunca kocasına ciddi anlamda kızgın olduğunu göstermemeye çalıştı. Ancak tavrında belirsiz ve doğası gereği utanmaz olan bu kadın, sevdiğini söylemeye alışkın, öfkesini hiçbir şekilde gizleyemedi.
Aşırı sinirli bir halde, sokakta toplanan kocasına hitaben birkaç kötü söz söyledi:
– Yine ilk çocuğunuza mı gidiyorsunuz? Ne hakkında düşünüyorsun? Onu hangi niyetle ziyaret ediyorsun? Gayrimeşru kızını gerçekten tanımak istiyor musun?
Kaderden kaçış yok. Er ya da geç, bu konuşma zaten gerçekleşecekti. Çünkü Maksud ile eşi arasında ortaya çıkan bu sorun uzun zamandır olgunlaşmıştır. Hayır, Maxud bu konuda ilk konuşanın karısı olduğu için pişman değildi. Aksine fırsattan yararlanarak cevap verdi:
– Evet, onu tanıyorum ve bizimle yaşayacak!
Kocasının beklenmedik cevabından Dilfuza son derece asabi bir duruma düştü:
-Sen deli misin? Sonunda akıllarını kaybettiler! Deli ?! En azından babalarından, annelerinden, çocuklarından utanacaklardı! Hayır, hayır, bunun olmasına izin vermeyeceğim! Gördüğüm kadarıyla, gayri meşru piç kızını bile böyle asil bir aileye mi getireceksin? Ne rezalet! Ne rezalet! Yetişkin oğullarınla evlenmek üzere misin?! Peki sen? İnsanlar bizim hakkımızda ne diyecek? Akrabalarımızın, komşularımızın gözlerine nasıl bakabiliriz?! Böyle bir utanca katlanmaktansa ölmeyi tercih ederim!
– Yeter. Kendine gel. Bunca yıl senin sözlerini dinleyerek yaşadım. Şu andan itibaren farklı olacak – benim uygun gördüğüm şekilde. Bir keresinde Camila’yı getireceğimi söylemiştim, o zaman getireceğim! İnsanlarla ne umurumda? İstediklerini söylesinler! Ben onlara karşı sorumlu değilim, ama Allah’ın huzurunda günah işledim. Yine de kızımı eve götürmek zorundayım. Bununla, telafi etmek zorundayım. Ailem için endişelenme. Camila’yı kabul edecekler. Çünkü ben onların oğluyum. Ve Kamila benim öz çocuğum.
Bu sırada sesi duyan Vasila-apa odaya girdi ve Dilfuza’ya döndü:
– Kızım, sana ne dedim? Sonuçta, kendimi toplamamı istedi. Önemsiz şeyler yüzünden skandal olmayacağına söz verdin.
Kayınvalidesinin sözlerini duyan Dilfuza, kontrolünü tamamen kaybeder ve sinirlenir:
– Sence ne yapmalıyım? Sığınmak, okşamak, oğlunun göğsünün yanında olan yaratığı kucaklamak? Utançtan toprağa gömülmek daha iyi! Sonuçta, sabrım sona eriyor! Ya o, ya ben!
– Hayır, hayır, öyle söyleme. Kızmayı bırak. Öfke geldiğinde, zihin dışarı çıkar. Kötü olanın seni şaşırtmasına izin verme. Tanrı aşkına, düşüncesizce hareket etmekten kaçının. Sadece şeytan umutsuzdur, umutsuzluğa gerek yoktur. Bu çok hassas bir konu. Biz çözmeyeceğiz. Bunun için akrabalar var, mahalla: hepimiz ortak bir görüşe varacağız. Zaman ayıralım.
– Bırak onu anne, yalvarma. Bırak onu. Bize daha ne kadar işkence edecek? Durma. Gözleri nereye bakarsa oraya gitsin… Anne, yanlış anlama. Ne de olsa Kamila’nın da diğer çocuklarım gibi mutlu bir yaşam hakkı var. Eğer öyleyse, yaşayan zengin bir babası olmasına rağmen neden yoksulluk içinde yaşasın? Benim hatam yüzünden on sekiz yıl ebeveynsiz yaşadı. Camila’nın küçük çocuklarım gibi eğitimli bir kız olmasını istiyorum.
– Sakin ol evlat, sakin ol. En azından tedbirli ol. Seni anlıyorum. Günümüzde pek çok çocuksuz aile, çocuklarını yetimhanelerden evlat edinmektedir. Onları akraba gibi yetiştiriyorlar. Ve Kamila senin öz kızın, benim torunum. Ondan vazgeçmek de Tanrı’yı hoşnut etmez. Ama şimdi bunu tartışmanın zamanı değil. Biraz bekleyelim, bu konuşmayı bir kenara bırakalım. Eşinizin ve çocuklarınızın biraz alışmasına izin verin. Ve onu buraya getirmek için her zaman zamanın olacak.
“Ama anne, ben zaten geç kaldım. On sekiz yıl kadar gecikerek! Allah korusun bana bir şey olursa babalık görevimi asla yerine getiremem. Bir an önce yardım eli uzatmam, ruhunu kurtarmam, cesaretlendirmem, desteklemem, böylece sevgisini ve sempatisini kazanmam gerekiyor. Kısmen de olsa ebeveynlik sorumluluklarımı yerine getireceğim.
Hayır anne, beni durdurma. Fikrinizi zaten bir kez dinledim. Ama beni bağışla, bu sefer kalbim ne derse onu yapacağım.
– Baban nasıl bakıyor?
– Bu soru, babam ve ben uzun zamandır hala hastanede tartışıyoruz. O aldırmıyor. Aksine bana Kamila’ya layık bir baba olmamı tavsiye etti ….