Bu yıl kış soğuk ve karlı geçti. Akşamları uzaktan aç kurtların uzun ulumaları duyuldu. Alçak evlerin çatılarındaki yüksek kar kapaklarının altından çıkan uzun bacalardan, kara duman bulutları gökyüzüne doğru akıyordu.
Kışın gelmesiyle Aybarchin-apa’nın sağlığı önemli ölçüde iyileşti. “Burada kışı güvenle geçireceğiz,” diye düşündü sık sık, “Kesinlikle şehre gideceğim ve Nazira’yı bulacağım. Maksudzhan’ın gerçekten Kamila’nın babası olduğu ortaya çıkarsa iyi olur.”
Bu konuyla ilgili bir başka düşünce, eve iki kova su getiren Camila’nın ortaya çıkmasıyla kesintiye uğradı. Kız onları yerine koyarak soğumuş ellerini ısıtmak için sobaya gitti.
– Anne, Nazira-apa’nın geldiğini biliyor musun? Birkaç gündür kocasıyla birlikte köyde. Şehirden çağrıldığını söylüyorlar – annesi ciddi şekilde hastaydı.
– Ah oğlum, ona ne oldu? Geçenlerde Rachel Apa’yı gördük. Kendini iyi hissetti…
“Damadının doktor olduğunu söylüyorlar. Muhtemelen, kayınvalidesini kendisi tedavi edecek. Gerekirse, şehre şanslı olacaksınız.
– Ay, zavallı adam, gerçekten çok mu hasta? Akşam onu ziyaret etmeliyiz. Nazira ile aynı anda konuşacağım…
* * *
Akşama doğru Aybarçın-apa annesinden kalan eski bir siyah kadife paltosunu giydi, kafasına güve lekeli bir eşarp bağladı ve bir deste hediye alarak evden çıktı. Dışarısı kaygandı ve o yavaşça, kaymamaya çalışarak Rachel-apa’ya doğru yürüdü.
Evine vardığında hava çoktan kararmıştı. Nazira onun için kapıyı açtı. Selamlaştılar ve sarıldılar. Konuk hemen hostesin odasına alındı.
Rachel-apa’nın durumu sararmış yüzüyle değerlendirilebilirdi. Çok kötü görünüyordu. Aybarchin-apa, yatakta yatan hastanın yanına giderek onu selamladı.
– Nasıl hissediyorsun, Rachel-apa?
– Canım acıyor bacım. Sonuçta, hastalık aniden, beklenmedik bir şekilde bize geliyor. Ve rıza istemiyor, – hasta ona cevap verdi ve başını yastıktan kaldırmak istedi ama misafir onu durdurdu.
– Merak etme, yat. Ben şimdi gidiyorum. Bu yüzden sana gelmeye, ziyaret etmeye karar verdim. Derler ki: “Allah hastalığı ancak sevdiğine verir.” Hastalık sonsuz değildir. Allah hastalık verdi, şifa verecek…
Bu süre zarfında Nazira bir dastarkhan hazırladı – çay, kek, tatlı getirdi.
– Nazirakhan, yapma, zahmet etme, diye sordu Aybarchin-apa. – Lütfen yanıma otur. biraz konuşalım…
– Annem bizi çok korkuttu, – Nazira misafire yaklaştı. – Tanrıya şükür, şimdi daha iyi. Enjeksiyon yapıyoruz, ilaç veriyoruz. Kocam, annemin yakında iyileşeceğini söylüyor.
– Tanrı korusun, Tanrı korusun, canım.
– Evet, sabah sokakta Camila ile karşılaştım – Su almak için dışarı çıktım. Sadece ona baktım – gözlerinden yaşlar aktı. Guland’ı yeniden görüyor gibiydim. Kız onun gibi iki damla su gibidir. İnsanlar gerçekten birbirine bu kadar benzeyebilir mi?!
– Nazirakhan, madem bundan bahsediyorsun… Sana bir şey sormak istedim. Senden bir şey gizlemek mümkün mü? Sonuçta hepiniz benden daha iyi biliyorsunuz… Gördüğünüz gibi ben zaten yaşlandım. Ve Camila’nın benden başka kimsesi yok… Birçok kez karşılaştık ama ben Camila’nın babasını hiç sormadım… Ve sen hiç bir şey söylemedin. Onu tanıyor gibisin.
– Tabii ki. Ama tabii. Bu adam ve ben üniversitede aynı kursta okuduk. Şimdi şehirde bunu bilmeyen kimse yok. Geçen gün televizyonda gösterildi – milletvekili adayı olarak aday gösterildi …
Aybarchin-apa, Nazira’yı sözünü kesmeden dinledi ve kalbi heyecanla endişeyle atıyordu.
Nazira, “O çok zengin bir adam,” diyerek hikayesine devam etti.
– Bu adamın adı neydi? – Aybarchin-apa dayanamadı ve bir soru sordu.
– Kime? Camila’nın babası mı? – Maksud! Alimov. Albümde Guland’ın bir fotoğrafı vardı. Neticede hafızam doğruysa bu albümü sana verdim.
Aybarchin-apa, Nazira’yı dinledi ve bir cümleyi tekrarlayarak başını salladı: “Doğru, doğru, doğru …” Gücü onu terk etti. Evet, artık Maqsood’un gerçekten Kamila’nın babası olduğundan şüphesi yoktu.