Camila, Kabil ve Asror’u tanıyarak taşa dönmüş gibiydi. Birinin gözlerinin altında morluklar vardı, diğerinin yüzü kırıktı.
– Sana ne oldu? Yarım saat önce birlikte mi ayrıldınız? Bu kısa sürede kimlerle savaşmayı başardınız?
Çocuklar hala kafalarını yerden kaldıramadılar ve Camila’nın gözlerine bakmaya cesaret edemediler.
– Kızım, bu zorbalar kendi aralarında savaştı, – açıkladı Maksud. “Bu kavgacıların neyi paylaşmadıklarını bilmiyorum. Üstelik en çok bunu senden beklemiyordum Asrorbek. Onu tanımıyorum. Belki de sokak serserilerinden biridir.
– Amca, lütfen ifadeleri seç, – dedi Kabil, Maksud’a kaşlarının altından bakarak.
“Baba lütfen onun hakkında kötü şeyler söyleme. Bu adam benim köylüm. Adı Kabil. Onunla aynı makhallada yaşadık, ”dedi Kamila, okul arkadaşı için aracılık ederek.
– Ah peki? Bunu bana neden daha önce söylemedin, dedi Maqsood. Sonra Kabil’e yaklaşarak elini ona uzattı:
– Birbirimizi tanıyalım oğlum.
Asror şu anda yaptığı işten pişman oldu. Ne de olsa uzaklaşmak, Kabil’i Kamila’dan ayırmak istiyordu. Ama tam tersi çıktı. Onu babasıyla daha yakından tanıştırdı.
Biraz sonra mal sahibi hizmetçilerden birini aradı, adamlara banyoya kadar eşlik etmesini ve onlar için akşam yemeği hazırlamasını istedi.
* * *
Akrabalar Aybarchin-apa’ya taşındıktan sonra, Sadyk – arbakesh’in terk edilmiş avlusu eski görünümünü bir dereceye kadar kazanmaya başladı. Aybarchin-apa ev işleri, bebek bakıcılığı ile meşgul. Ama Camila her hafta gelmesine rağmen sık sık kızının özlemini çekiyor. Babasının yol ve harçlık için verdiği parayı biriktirdikten sonra hediye olarak ya atkı, sonra kombin, sonra terlik, bazen de şekerleme getiriyor. Köye gelir ve babasının beyaz “Limuzin”iyle köyden ayrılır. Yaşlı-genç her köye geldiğinde ona bakmak için sokağa koşuyor. Güzel saç modeli ona çok yakışmış. Ve ustalıkla yapılan makyaj, doğal güzelliğini bir kez daha vurguluyor. Üzerine oturan kıyafetleri onun ince vücudunu tekrarlıyorsa, zarif yüksek topuklu ayakkabılar uzun, güzel bacaklarını taklit ediyor gibi görünüyor. Gerçek bir prensese dönüşen Camila’ya bakan köylüler gözlerine inanamadı.
* * *
Akşam yemeği için herkes toplandı. Asror ve Kabil de dastarkhan’da oturuyorlar. Khontakhta’nın üzerine yerleştirilmiş kristal bir vazoya kokulu çiçekler yerleştirilir. Pahalı, boyalı tabaklarda çeşitli tatlılar, hamur işleri, salatalar servis edildi. Meyve ve içecekler hakkında konuşmamak daha iyidir. Kabil hayatında ilk kez böyle zengin bir ikramla bir dastarkhan’da oturuyordu. Belki de bu onu rahatsız etti. Utançtan sadece çay içti ve hiçbir şey yemedi.
O ve Asror zaman zaman düşmanca bakıştılar.
– Al evlat, kendine yardım et. Yemeğin soğuyor, – dedi Vasila-apa, Kabil’e atıfta bulunarak.
– Yiyorum, yerim, ikram için teşekkürler, – diye yanıtladı Kabil, minnetle elini kalbine bastırarak.
Masadaki Kabil utançtan yere yığılmak istedi. Darbelerden kızarmış gözlerini etrafındakilerden saklamaya çalıştı. Ancak, oda ışığında daha da kızarık görünüyorlardı. Kalkıp gitmek doğru olmazdı. Ne yapalım? Üstelik vakit de gecikmişti. Hala pansiyona gitmesi gerekiyor …
Yemekten sonra herkes dinlenme odasına gitti. Masanın üzerinde kocaman bir televizyon vardı. Oda büyük bir ihtimalle büyük bir oditoryumu andırıyordu.
Takım elbisesini giyen Kabil, sahiplerine veda etti. Ayrılmak üzereydi. Ancak bu sırada Maksud, desenli korkulukları olan bir merdivenden indi:
– Neredesin evlat, bu kadar geç bir saatte? Kabil’e sordu.
“Misafirperverliğiniz için teşekkürler amca. Karşılama ve ikramlar için. Ama pansiyona gitmem gerekiyor. Sabah derse gitmem gerekiyor.
– Yaşamaktan bıktın mı? Yeterince süslenmedin mi? Bu karanlıkta nereye gideceksin? Geceleri her türlü insan sokakta dolaşıyor. Ve dolandırıcılar ve sarhoşlar … Ayrıca, kampüse sekiz ila on kilometre uzaklıkta … Muhtemelen toplu taşıma araçları uzun süredir durdu …
Maksud Shakhrukh’u aradı ve ona emretti:
– Odanıza bir misafir yerleştirin. Bugün geceyi bizimle geçirecek. Şimdi bu şekilde sokağa çıkarsa, polis onu kesinlikle götürür. Gördün mü ne kadar morarmış…