Camila bilincini geri kazandığında, cadde çoktan gün ışığına çıkmıştı. Kazada aldığım travma nedeniyle şiddetli bir baş ağrım vardı. Kız etrafına bakındı. İyi döşenmiş bir yatak odasında çift kişilik yatakta yatıyordu. “Neredeyim?” – Kamila şaşırdı ve ona ne olduğunu hatırlamaya çalıştı. Fotoğrafı hatırladım. Maksud-aka’nın bir zamanlar annesini terk etmiş olan babası olduğunu nasıl tahmin edebilirdi? Ve şimdi onun evinde …. Hayır, burada kalmamalı! Bir an önce ayrılmalıyız, köye, eve gitmeliyiz. İşte Aybarçın-apa, işte onun yeri.
Kız yataktan kalktı, altın takıları çıkardı ve masaya koydu – böyle pahalı hediyeleri kabul edemez. Koridorun kapısını açan Camila, oda terlikleri içinde sessizce adım atmaya çalışarak merdivenlerden aşağı indi ve avluya çıktı.
Bahçıvan bahçenin yollarını süpürüyordu ve çeşmeye veda ederken yarı açık kapıdan nasıl kaydığını görmedi. Kamila onu ne zaman gördüğünü hatırladı, Maksud’un yakaladığı takkeyi hatırladı. O zaman kendi babasının onun yerinde olmasını nasıl da isterdi! Ve şimdi bu evden kaçıyor, bulduğu babasından …
Sokağa atlayan kız arkasına bakmadan koştu.
* * *
Aybarchin-apa erken kalktı, ocakta ateş yaktı ve bir kazanda chevati – krep pişirdi. Bugün Camila’yı ziyaret etmesi gerekiyor. Artık bahçenizi gözetimsiz güvenle bırakabilirsiniz. Camila’yı en son ziyaret ettiğimde bir inek çalınmıştı. Fakir bir adama deve üzerindeyken bile köpek saldırabilir derler. Ne yapabilirsin?!
Camila’ya süt, ayran, kaymak getirir, aynı zamanda süt ürünlerinin bir kısmını toptancı fiyatına tüccarlara satar, kazandığı paralarla kızına şehrin yiyeceklerinden bir kısmını satın alırdı. Şimdi, inek olmadan kızı şımartamaz. Kızının çalışmaları için biriken tüm birikim ilaçlara harcandı. Ve kaç tane vardı? Maqsud ve ailesi olmasaydı, bu para tedavi için yeterli olur muydu?!
* * *
Kamila, neredeyse ıssız sokaklarda hızla yürüdü, yalnız yoldan geçenlere eski otogarın tarifini sordu. Zaman zaman yanından motorlu araçlar geçiyordu. Bazen yavaşlarlar ve şoförler güzel, iyi giyimli bir kıza binmesini teklif ederdi. Ama Camila onları görmezden gelerek adımlarını hızlandırdı. Otogara vardığında ilçelerden otobüsler yeni gelmeye başlamıştı.
Aybarchin-apa otobüsten indi ve kasvetli düşüncelerine dalmış, neredeyse şık giyimli Kamila’nın yanından geçiyordu. Ama kız ona seslendi.
– Aman Tanrım, sensin kızım. Senin sorunun ne canım? Neden böyle bir zamanda buradasın? Neden bu kıyafetleri giyiyorsun? – Aibarchin-apa kıza tepeden tırnağa bakarak şaşırdı.
Şu anda, Maksud ve Asror’un ortaya çıktığı beyaz bir “Limuzin” onlardan çok uzakta durmadı.
– Senin sorunun ne, Kamilakhon? – Maksud’a başladı. – Bu mümkün mü? Bizi çok korkuttun. Ne oldu? Sizi bizimle üzen var mı? Dün gece kendinden geçtiğinde ambulans çağırdık. Sana enjekte edildi. Uyuyakaldın …. Ve sabah artık yatak odasında değildin. Bir yerlerde kayboldular.
Ve ne olduğunu anlamayan Aybarchin-apa, önce Kamila’ya, sonra Maksud’a baktı.
Asror yakınlarda duruyordu ve gözlerini kızdan alamıyordu. “Beni korkuttun,” diye zihinsel olarak onunla konuştu.
Camila başını eğerek sessizce durdu.
“Arabaya bin,” diye önerdi Maksud. – Seni köye götüreceğiz …
Kocasının Camila’nın ortadan kaybolmasından endişe ettiğini gören Dilfuza, paniğe kapıldı: “Bu talihsiz kadın başını çevirdi.” Cadıya dönmesini tavsiye eden arkadaşı Feruza’yı dinlemediği için kendini azarladı: “Yeter, bugün bilgili bir kadına gideceğim, durumu değerlendir.