Loading

Türklerin şüphesiz kadim tarihi hala aydınlatılmaya muhtaçtır. Fakat günümüze kadar ulaşan bazı bilgiler, yazılar ve arkeolojik kalıntılar bize tarihin aynası olacak kadar görüntüler sunuyor. İşte bunlardan bazıları ise Türklerin eski inancı olan Gök Tanrı inancında doğanın ne kadar kutsal görüldüğüdür. Kesin bir kanıt olmamakla beraber Cengizhan yasasında doğa unsurları çok yer almaktadır hatta doğaya verilen zararla beraber ölüm cezasının verildiği kulaktan kulağa dolaşmaktadır. Eski inancımız olan Gök Tanrı inancında ise Tanrısal motiflerde doğa unsurunu görmek mümkündü. Bunlardan bazıları Kubey Ana, Gök Han, Gök Kurt gibi bir çok Tanrısal karakterler vardır ve hepsi de doğada farklı görevler görür. Denilen şudur ki eğer bir elma seni doyuracak ise ikinci bir elmayı koparmak kesinlikle yasaktır ve bunun oldukça ağır bir cezası vardır işte bu tam olarak bu sebeple bu suçu işleyen kimseler Tanrı’ya adak adardı.

Biz Türklerin belli bir dönem göçebe hayat sürmesinin etkisi büyüktür fakat bazı alışkınlıklarımız hala sürmektedir. Bunun haricinde çocuklarımıza bazen hayvan adları veririz ve bu gelenek ise bizlere atalarımızdan mirastır. Ağaç, taş hatta su bile canlıdır atalarımızın düşüncesine göre işte tam olarak bu sebeple onlara derin bir minnet duyarız. Hayvan ismi ile hakaret geleneği bizlere Anadolu’ya göç edişimizden sonra gelecek olmalı aksi halde eminim ki atalarımız bunu duysa cezalandırılırdık. Su kirletmek, ağaçlara zarar vermek büyük bir günah sayılırken onurlu bir hayvan olan köpek ismini hakaret olarak görmek mümkün mü ? Üstelik göçebe hayatımızda onlar bizlerin en yakın dostuyken. Nasıl Çin prensine verdiğimiz bir dağ ile doğa bize küstü ve bizi kuraklıkla, verimsizlik ve açlık ile göçe zorladı ise eminim hayvanların gördüğü bu eziyetlerle kesinlikle lanetlenirdik. İşte tam olarak bundan söz edecektim tarihimiz, kimliğimiz ve geçmişimiz bunları öğrendikçe hayranlık duyuyorum. Coğrafyasına aşık olan birisi olarak atalarımızın doğaya bakış açısını gördükçe onların neslinden gelen birisi olarak onların izinden gitmek istiyorum.

Reklamlar

By Serdar Çelik

Şair, Yazar ve Araştırmacı. 23 yaşında ve bu yaşına kadar kendini geliştirmeyi hedef edinmiş birisi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinde Coğrafya bölümü okumakta olup ve bu alanda araştırmalar yaparak kariyerini geliştiriyor.

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: