Akbelen Ormanı’nda Neler Oluyor?
Muğla ilinin Milas ilçesinde İkizköy mahallesine bağlı 780 dönüm büyüklüğündeki Akbelen Ormanı’nın altında 33.3 milyon ton linyit yatağı bulunuyor.İlk keşif 7 Eylül 2021′ de gerçekleşti.Linyit yatağını keşfeden Limak Holding ve IC Holding maden sahasını genişletme çalışmalarını yürütmeye başladı.Orman Genel Müdürlüğü, 400 yıllık kızıl çamlarında bulunduğu ormandaki ağaçları keserek iki termik santrale kömür sağlamak için madeni işletecek YK Enerjiye ormanı çıplak teslim etmek istiyordu.Muğla’nın son ormanı olan Akbelen Ormanı’nın kömür ocağı projesi için kesilmesine köylüler tepki gösterdi.Ağaç kesimine karşı çıkan köylüler ilk direnişlerine 17 Temmuz 2021’de başladılar.Orman için dava ve pankartlar açtılar. Nöbet çadırı kurarak ormanı korumak adına eylem başlattılar.İki yıl boyunca ormanın kesilmesine engel oldular.İkizköylüler iki yıldır Akbelen Ormanı için nöbet tutarak eylemler yaparak direniyordu. Tarih 24 Temmuz 2023 saat sabah altı civarında İkizköylü sakinlerinin iki yıllık direnişine karşılık TOMA’lar, Limak kesim ve jandarma ekipleri eşliğinde ormana girip ağaçları kesme işlemine başlandı.Kesme gerekçeleri ise Limak Holding’ e ait Yeniköy ve Kemerköy kömürlü termik santrallerine hammadde sağlamaktı.Kömür temini için ağaçlar kesilirken kesim işçilerini taşıyan servislerin önünü köylüler oturma eylemi gerçekleştirerek kesti. Kesimlerin Orman Genel Müdürlüğü tarafından değil Limak tarafından gerçekleştirildiğini belirten köylüler, bölgeye işçilerin girişini engelledi.Köylülerin direnişine müdahale için bölgeye sevk edilen jandarma ekipleri tarafından yöre halkına biber gazı ve gaz fişeği kullanıldı.Limak Holding’in ağaçları katletmesine iki yıldır direnen halk, kesim ekiplerinin ağaçları kesmesine engel olmaya çalıştı.Kesilen ağaçlara ağıt yakan yöre halkı bölgeden çıkarılmamak için ağaçlara sarıldı.Alanı korumaya çalışan köy halkını ve haber yapmaya çalışan gazetecilere jandarma ekipleri müdahale etti. Yasak alana girme suçundan gazetecilere işlem yapıldı.
Direnişe Jandarmaların Tepkisi Nasıl Oldu?
Akbelen Ormanı savunucularından Deniz Gümüşel’i Milas ilçe Emniyet Müdürlüğü’ne ardından Milas Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkardılar. Hakkında yurtdışı çıkış yasağı ve Milas ilçe sınırlarına giriş yasağına karar verildi.İkizköylülere destek için yola çıkan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın önünü kimlik kontrolü için asayiş ekipleri kesti.Amaçları köylülerin destek görmesine engel olmaktı. Köylülerin direnişine destek vermeye gelenlerin içinde Yeşil Sol Partinin Milletvekili Perihan Koca ve İbrahim Akın’ın da bulunduğu kalabalık barikatı aşmaya çalışınca jandarma biber gazı kullandı.Jandarma içinde milletvekili bulunan kalabalığa biber gazı ve su sıkıyor, önüne bariyer kuruyor,cop ve gaz fişeği kullanıyor, gözaltı yapıyor. En önemlisi ise jandarmanın asli görevi yurttaşı korumakken yurttaşı hedef alıp yumruk atıyordu.Jandarmaların kaba kuvvet uygulamalarına karşın İkizköylüler direnişi sürdürmeye devam ediyordu.Jandarmanın müdahalesi sonrasında yöre halkı oturma eylemi başlattı.Düzenlenen oturma eylemine CHP Milletvekili Orhan Sarıbal ile Cumhur Uzun da katıldı.2 saat süren oturma eylemi, kesim alanına doğru yürüyüşe dönüşünce jandarmalar ikinci kez cop ve biber gazıyla karşılık verdi. HDP İzmir İl Eş Başkanı Çınar Altan, HDP Marmaris İlçe Eş Başkanı Güven Göknar,MUÇEP Menteşe Meclisi Üyesi Ferah Gümüş, Fotoğrafçı Selahattin Kaya, Avukat İsmail Hakkı Atal ve İkizköy Çevre Komitesi Üyesi Hasan Yorulmaz gözaltına alındı.Jandarma ekipleri 8 kişiyi gözaltına aldı ve 4 kişiyi de yaraladı.
Yöre Yönetiminin Orman Kesimine Tepkisi Nasıl Oldu?
Çevre köylerin muhtarları, köylülere ormanı kesmeye geleceklerini kesim için Limak ekibinin elemana ihtiyacı olduğunu belirten bir mesaj attı. Mesajda kesime gelecek köylülere çalışmaları karşılığı 1600 lira verileceği yazıyordu. İzmir Barosu , İkizköylülerin yanında olduklarına dair yazılı açıklama yayımladı. Emek Partisi Muğla İl Örgütü de ormanın kesilmesine karşı tepki gösterdi. Herkesi Akbelen Ormanı için direnişe ve halka sahip çıkmaya davet etti. İklim Adaleti Koalisyonu kesime karşı yaptığı açıklamada; ” Orman yangınlarının, sellerin peşimizi bırakmadığı, sıcak hava dalgalarıyla boğuştuğumuz iklim krizinin ortasında kömür için ormanı kesmek büyük bir hatadır.” dedi. Açıklamada orman kesiminin durdurulmasını ve maden tahsis izninin geri çekilmesini saat 15.00 ‘ da İstanbul’daki Orman Bölge Müdürlüğü binası önünde açıklama yapılacağını duyurdu. Halk , Akbelen Ormanı için muhalif partilere konfor alanlarından çıkıp yok edişe dur demeye davet etti. Ayrıca halk , çiftçinin, köylünün, suyun ve zeytinin korunması için TBMM ‘nin göreve çağrılması gerektiğini belirtti.
Halkın Direnişindeki Asıl Neden Nedir?
Akbelen yalnızca bir orman değildir.İçinde kuzukulağından yabani balına kadar çeşit çeşit yiyecek barındıran bir besin deposudur,zeytin ağaçlarıyla köylünün geçim kaynağıdır, yağmurları depolayan bir su havzasıdır, oksijen kaynağıdır ve en önemlisi hayvanların yuvasıdır.Köylüler topraklarını satmasa bile ormanın yok oluşu tarım yapma imkanını da ortadan kaldıracak.Orman yok olunca su kaynağı yok olacak ekinler yetişmeyecek.Ekinlerin yetişmemesiyle birlikte kuraklık olacak.Bölge halkı hem aç kalacak hem de geçimini sağlayamayacak.Köylüler bu yüzden kesime karşı direniyor.Ayrıca ormanın yok oluşu bazı bitki ve hayvanların neslinin tükenmesine yani biyoçeşitlilik kaybına neden olabilir.Biyoçeşitlilik kaybı salgın hastalıklara yol açabilir.Ormanlar ekolojik denge ve küresel iklim krizine karşı bizi korurken onları yok etmek tüm canlıları tehlikeye atmak demektir.Yeşilliği öldürüyorlar.Kömür ocakları ve avmler için birçok orman zaten yok edildi.Her şehir yavaş yavaş beton yığınına ve santrale dönüşüyor.Gelecek nesillere bırakacağımız dünya karbondioksit zehri içeren bir havaya sahip olmamalı.Temiz ve yaşanılabilir bir dünya için ormanları yok etmeyelim.
Blog Yazarı: Meltem Arca