Loading

Simge Armutçu

Seneler önce bir edebiyat dergisi toplantısı aracılığı ile tanıştığım ve beraber eğitim aldığımız felsefe bölümünde yol ve düşünce arkadaşım olan çok değerli, genç bir zihin Barış. Hırsıyla, merakıyla, azmiyle her zaman çabalayan, yılmayan, idealleri olan bir genç, bir şair. Geçtiğimiz günlerde İzan Yayıncılık aracılığı ile Masal isimli bir şiir kitabı çıktı. Barış’ın Masal’ını bir de kendisinden dinleyelim:

-Kimdir Barış Çokaz?

Barış Çokaz, 1998 yılında Adana’nın Çukurova semtinde doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitim ve öğretim sürecini Adana’da geçirdi. Lise yıllarında edebiyat alanında olan okullar arası şiir yarışmasında derece elde etti, şairlik serüveni bu şekilde başladı. 2017 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe bölümünde lisans eğitimine başladı. 2019 yılında Felsefe bölümü öğrenci topluluğunun daveti üzerine “Descartes ve Varlık Anlayışı” başlıklı bir panel gerçekleştirdi. 2020 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri tarafından düzenlenen Âşık Veysel Şiir ve Öykü yarışmasında şiir dalında “Gazel-i Güzel” isimli şiiriyle üçüncülük elde etti. Hala felsefe alanında makaleler üretirken edebiyat alanında da şiirler üretmektedir. 

-Felsefe sizin için ne ifade ediyor? Hayatınızdaki yeri nedir?

Felsefe, bilindiği üzere philo-sophia, yani bilgelik sevgisidir. Bilgiyi sevmek… Bilgiyi sevmek için ilk olarak insanda merak ve sorgulamanın var olması gerekir. Felsefe okumak benim için işte tam olarak bu noktada anlam kazanıyor. Sokrates’in deyişi ile: “Sorgulanmamış hayat yaşamaya değer değildir.” Sorgulanmamış, meraktan ve felsefeden uzak bir hayatı yaşamanın anlamı olmaz. Yaşamımın bir ereği halinde felsefe…

-Peki, sizi yazmaya iten sebep neydi? Bu yolculuk nasıl başladı?

Şiir yazmaya lise yıllarımda başladım. Yapılan yarışmalar beni daha çok üretmeye teşvik etti. Lisedeki öğretmenlerim elimden tuttular. Çok sonra üniversitede kaleme aldığım felsefi makaleleri sadece dosyamda bırakmak istemedim ve dergilere göndermeye başladım. Böylece yazın hayatıma büyük adım atmış oldum.

-Yazarken esinlendiğiniz şeyler nelerdir?

İnsana küçücük bir şey bile esin kaynağı olabiliyor. Bir sonbahar mevsiminde sokakta yürürken karşıdaki ağacın soyunduğunu görmek, bir kış mevsiminde evlerden tüten dumanın is kokusunu hissetmek bile bana esin kaynağı olabiliyor. Bu demek değildir ki sadece ilhamlarla ya da esinlerle yazıyorum. Daha çok yaşanmışlıklar bana esin oluyor.

-Bize “Masal”ı anlatabilir misiniz?

Hayatımıza pek çok insan girer. Kimi insanlar bir şiir gibi yer ederken kimi insanlar “masal” şeklindedir. Şiir gibi insanları okuya okuya bitiremezsiniz. Hiç bitmesin istersiniz ya da altını çize çize okursunuz. Fakat masal olan insanlar evvel zaman içinde bir varlar bir yoklar… Dolayısıyla kaleme aldığım “Masal” kitabı derin izleri, yaşanmışlıkları ele alıyor.

-Kitabınızın ismi neden Masal?

Kitabın ismi içerisinde yer alan “MASAL” başlıklı şiirden geliyor. Aslında masal metaforunu birkaç şiirde kullandım. Bundan dolayı kitabın adının da “MASAL” olmasına karar verdim. 

-Kendinize örnek aldığınız, izinden gittiğiniz yazarlar var mı? Varsa kimler?

Elbette var. En nihayetinde küçük bir çocuk bile sokakta top oynarken kendini dünya çapındaki futbolcularla özdeşleştirir… Bunu edebiyata uyarladığımda ise yazan bir kimse diğer yazar ya da şairleri kendine örnek alır. Benim izinden gitmeyi hedeflediğim yazarlar dünya edebiyatında Neruda, Baudelaire iken bizim edebiyatımızda “Sevmek ne uzun kelime…” diyen Süreya, “İnsan, aynasıdır kendisinin.” diyen Hilmi Yavuz ve “İnsan, tanrıdan önce sevgiye inanır.” diyen Şükrü Erbaş hocamın bende bıraktığı izi, etkiyi hiçbir yara bandıyla kapatamam, diyebilirim.

-Son olarak, felsefe ve şiir okurlarına demek istedikleriniz nelerdir?

Hayatın her anında okumak gerekir. Okudukça kendini bulur insan, kendini keşfeder. “Yarın, bir gün okurum.” dememeli; “Şimdi okumalıyım.” demeli. Okudukça kendisiyle yüzleşmeli; bundan kaçmamalı ve ertelememeli. Hayat, göründüğü gibi uzun olmuyor. Ne güzel diyor Süreya: “Hayat kısa, kuşlar uçuyor…

Ek olarak, Masal’ı satın alabileceğiniz bazı yerler:

Pharmakon Dergi

Nadir Kitap

Kidega

Kitapyurdu

İdefix

Babil

Sözcü Kitabevi

D&R

Pegem

İdealkitap

editör: @simgearmutcu

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

%d