Kaynak:https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri
Yatırım Teşvik Sistemleri
Yatırım Teşvik Uygulamaları
Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü, ulusal veya uluslararası sermayeli firmalar tarafından ülkemizde gerçekleştirilecek yatırım projelerini, halihazırda 3 temel teşvik programı çerçevesinde desteklemektedir. Söz konusu teşvik programlarına ilişkin özet bilgiye aşağıda yer alan linklerden, detaylı bilgiye ise Mevzuat sekmesinde yer alan dokümanlardan ulaşabilirsiniz.
- 1. Yatırım Teşvik Sistemi (Sunum)
- 2. Yatırım Teşvik Sistemi (Not)
- 3. Proje Bazlı Teşvik Sistemi
- 4. Project Based Incentives Presentation
- 5. Faiz veya Kar Payı Desteği Uygulaması İçin Aracı Kurumlarla İmzalanan Protokol
- 6. Faiz veya Kar Payı Desteği Protokolünü İmzalayan Aracı Kurumların Listesi
- 7. İmalata Dayalı İthal İkamesi Destek Paketi-Faiz Desteği Uygulamasına İlişkin İlan
- 8. Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sisteminde (E-TUYS) düzenlenmeyen Yatırım Teşvik Belgesi İçin Tamamlama Vizesi Evrakları
- 9. Yatırım Teşvik Belgesi İşlemleri İçin Döner Sermaye İşletmesi Hesabına Yatırılacak Tutarlar Hakkında Duyuru
- 10. Yatırım Teşvik Belgeleri Uygulamaları Hakkında Genelge
- 11. Yatırımın Karakteristiğine Bağlı Olarak İlgili Mevzuatı Gereği Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarından Alınması Gereken Bilgi ve Belgeler
Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi (E-TUYS)

2 Temmuz 2018 tarihinden itibaren yeni yatırım teşvik belgesi düzenlenmesine ilişkin tüm müracaatlar ile yabancı yatırımcıların Türkiye’de kurdukları şirket ve şubeler tarafından Bakanlığımıza yapılan bildirimler Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen E-TUYS adlı web tabanlı uygulama aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
Yetkilendirme talepleri için aşağıda yer alan başvuru belgeleri yine aşağıda yer alan “Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi Yetkilendirme İşlemi Başvuru Usûl Ve Esasları” çerçevesinde “Kayıtlı Elektronik Posta(KEP)” vasıtası ile Genel Müdürlüğümüz KEP adresine gönderilir.
Yetkilendirme talebinin Genel Müdürlüğümüzce sonuçlandırılmasının akabinde E-TUYS üzerinden işlem yapmaya yetkili kişiler tarafından sisteme giriş yapılıp, işlemler başlatılabilir.
E-TUYS sisteminde gerçekleştirilecek işlemlere ilişkin detaylı bilgiler için kılavuzlarda tanımlı adımların takip edilmesi gerekmektedir.
- E-TUYS Yetkilendirme Usul ve Esasları (KEP ile gönderim)
- Yetkilendirme Sunumu (KEP ile gönderim)
- Dilekçe (KEP ile gönderilir)
- Taahhütname (KEP ile gönderilir)
- Kullanıcı Yetkilendirme Formu (KEP ile gönderilir)
- Azilname (KEP ile gönderilir)
- Ulusal Faaliyet ve Ürün Sınıflaması – US 97
- E-TUYS Yatırımcı Bilgi Girişi Kılavuzu
- E-TUYS Kullanım Kılavuzu
- Sıkça Sorulan Sorular
Sabit Sermaye Yatırımı Karşılığı Vatandaşlık Uygulaması
19 Eylül 2018 tarihli 30540 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına ilişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile 500.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirası tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirdiği Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca tespit edilen yabancı uyruklu şahıslara İçişleri Bakanlığı’nın teklifi ve Cumhurbaşkanı’nın Kararı ile vatandaşlık verilebileceği hususu karar altına alınmıştır.
Detaylı Bilgileri Görüntülemek kİçin Tıklayınız