Loading

18 Ekim 1953 tarihinde Bandırma’da dünyaya gelmiştir, ilkokul-ortaokul ve lise öğrenimini Bandırma’da tamamlamıştır. İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü bitirdikten sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olarak lisans tamamlamasını gerçekleştirmiştir. 1975-1980 yılları arasında Bandırma Kültür ve Eğitim Vakfı Özel Lisesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yapmıştır 1972 yılında Bandırma Şehir Gazetesi’nde gazeteciliğe başlamış, 11 Ocak 1975’de Gerçek Gazetesi yayın hayatına başlayınca bu gazetenin kadrosu içnde yer almıştır. Bu gazetede çeşitli görevler üstlendikten sonra sorumlu yazı işleri müdürlüğüne kadar gelmiştir Gazete ekonomik nedenlerle 24 Ekim 2006’da yayın yaşamına son verinceye kadar bu işi sürdürmüştür TRT-Türk Haberler Ajansı (THA) başta olmak üzere bazı İstanbul Gazetelerinin muhabirliğini yapmış, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti’nin ikinci başkanlık görevinde bulunmuştur. Halen Bandırma’da yayınlanan Banses Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapmaktadır, Balıkesir’de yayınlanan Yeni Haber Gazetesi’nin Bandırma Temsilciliği ile köşe yazarlığı da görevleri arasındadır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyesidir, 2000 yılından bu tarafa da TGC’nin yayın organı olan Bizim Gazete’nin köşe yazarları arasında yer almaktadır. Bandırma ve Türkiye’nin bir çok tarafındaki çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından kendisine bir çok ödül ve plaket takdim edilmiştir. 2007 yılında Ahmet Pesen ile birlikte ”1920’den 2007’e Bandırma’nın Spor Yolculuğu” isimli kitabı yazmıştır. 2008’de ”Bandırma Ekonomisi’ne Can Verenler” isimli bir kitap daha yazmıştır. Sürekli basın kartı sahibidir, evli ve 1 kız çocuğu babasıdır.

YAYINLADIĞI KİTAPLAR;

Bandırma’da Spor’un Nefesi;188 sayfa, kuşe kağıt. 20*29 ebatlıdır, Bandırma Belediyesi tarafından bastırılarak, ücretsiz olarak dağıtılmıştır. Önder Balıkçı bu kitabı Gazeteci-Yazar Ahmet Pesen’le birlikte hazırlamıştır, kitap içinde Bandırma’da sporla uğraşmış ne kadar isim varsa hemen hemen hepsinin hayat hikayelerine ve fotoğraflarına yer verilmiştir. Kitap 1978 yılında yayınlanmıştır, çeşitli spor dallarındaki bilgi ve haberler de bu kitap da yer almıştır.
*****

Bandırma’nın Basın Yolculuğu;2013 yılında yayınlanmıştır, kitabı Banvit A.Ş. yöneticileri yayınlamıştır. Önder Balıkçı bu kitabı Gazeteci-Yazar Ahmet Pesen’le birlikte kaleme almıştır. Kitap Mükemmel bir mukavva kapağa sahiptir ve ön-arka kapak ofset baskı ile süslenmiştir. İç sayfaları kuşe kağıda basılıdır ve bol resimlidir. 96 sayfadır, 21*30 cm.ebatlıdır. Banvit yöneticileri bu kitabı ücretsiz olarak ilgili kişi ve kuruluşlara ücretsiz olarak dağıtmıştır, kitap içinde Bandırma’da yayınlanan gazete-dergi-radyo ve tv’ler-yazarlar tanıtılmıştır, Erdek-Manyas-Susurluk’ta ki basın çalışmalarına yer verilmiştir.
*****
Gazetecilik Sevdam;21*29 ebatındadır, Bandırma Belediyesi tarafından bastırılmıştır. 112 sayfadır, içinde Önder Balıkçı’nın gazetecilikte tanıştığı kişilerin hayat hikayeleri ile anılarına yer verilmiştir. Kitabın iç sayfaları kuşe kağıda basılmıştır ve çok sayıda fotoğrafla süslenmiştir. Günümüzün bir çok tanınmış gazeteci ve yazarları bu kitap da Önder Balıkçı’yı nasıl tanıdıklartına dair birer sayfalık yazılar kaleme almışlardır,2017 yılında yayınlanmıştır.
*****

Geçmişten Geleceğe Pencere;112 sayfadır, kuşe kağıda basılmıştır. 21*29.5 ebatlıdır, Kitap içinde, Önder Balıkçı tarafından yapılan röportaj ve söyleşilere yer verilmiştir. 17 Ağustos 2022 tarihinde basılmıştır, bol resimli bir kitaptır. Kitabın basımında Çelebi Bandırma Uluslararası Limanı İşletmeciliği A.Ş.-Kocaman Balıkçılık İhr.ve İthalat Tic.A.Ş.-Bantaş Bandırma Amb.San.Tic.A.Ş.-Yemmak Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Baş Taş İnşaat San.Tic.Ltd.Şti. yetkililerinin katkıları ile gerçekleştirilmiştir.
*****

Edebiyatımızın Gülen Yüzü Pakize Başaran;Önder Balıkçı tarafından yazılmıştır, bir tanıtım kitabıdır. 14*20 ebatlıdır, Şubat 2022 yılında basılmıştır. 80 sayfadır, kitabı Bandırma Belediyesi bastırmıştır. Kitap içinde Bandırma’da 1925 yılında dünyaya gelen ve 12’si roman olmak üzere toplam 14 kitap yazarı Pakize Başaran’ın hayat hikayesi-anıları-evliliği-yazarlık hayatında yaptıkları-yapamadıkları-tanıştığı kişiler-bir kısım şiirleri vb.gibi bilgiler yer almaktadır. Önder Balıkçı bu kitap da, yazar ile olan 25 yıllık tanışıklığını usta bir üslupla anlatmıştır.
*****

Bir Sevdadır Bandırma-Güzelliğin Özel Erdek-Tarihin Nefesi Doğanın Sesi Edincik-Gizemli Cennetsin Erdek başlıklı kitaplar da, Önder Balıkçı tarafından yazılan diğer kitapların isimleridir.
*****

Önder Balıkçı ile irtibat kurmak isteyenler, facebook’ta ki sayfası üzerinden kendisine ulaşabilirler veya aşağıdaki bilgileri kullanabilirler,

Önder Balıkçı

Bandırma Gazeteciler Cemiyeti

Eski Belediye B……….

Bandırma-Balıkesir

0-532-……

onderbalikci@gmail.com

**************************************************************************************************************************************************

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

KÜNYE ONLİNE sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

KÜNYE ONLİNE sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et