Aybarchin-apa, annesi Khadichi-apa’dan miras kalan eski sandığın kilidini zorlukla açtı. Öğeler arasında üç küçük saten kesim vardı. Ve fakir bir insan için bu zenginlik gibi görünüyor. Büyükannenin dikiş makinesinin hala dikmesi iyi. Aksi halde, Kamila’yı hac için şehre nasıl götürebilirdi – ziyarat?! Sonuçta, kızın giyecek bir şeyi yok.
Bulduğu satenin yeni bir elbise yapıp kadın pantolonuna tırmanmaya yetip yetmeyeceğini merak etti. İyi hesaplarsan her şey yoluna girer. Tebeşir ve makas kullanıldı ve sıra dikiş makinesine geldi.
Dikişi bitiren Aybarchin-apa yeni kıyafetleri denedi ve yaptığı işten memnun kaldı: Hem elbise hem de pantolon Kamila için doğruydu. Artık başınız ile ilgilenebilirsiniz. Kadın, kızın kısa saçlarını küçük örgülerle ördü ve uçlarını iplerle bağladı.
– Oh, anne, kafama ne giyeceğim? – Camila korkuyla bağırdı.
– Kafasında, kafasında …, – düşündü Aybarchin-apa. Ve bunu düşündükten sonra neredeyse yüksek sesle şöyle dedi: “Annemin beyaz takke…” Ama kendini zamanında yakaladı ve dilini ısırdı.
Guland’ın göğsünden bir beze sarılmış bir takke çıkardı, üzerindeki görünmez tozu silkeledi ve kızın üzerine koyarak sessizce ağladı …
Bunca zaman, Gulandom görünmez bir şekilde odadaydı, önce kızına sonra da kız kardeşine sevgiyle bakıyor ve birlikte yaşadıklarına seviniyordu. Şık giyimli Camila’ya sarılıp öpmek istedi. Ama her zamanki gibi başarılı olamadı. Ona her dokunmak istediğinde, Gulandom kızının küçük bedenine sızıyor ve kendini onun arkasında buluyordu.
* * *
İlk doğan Maksud Siyavush bu yıl birinci sınıfa gidecek. Bu etkinlik için önceden hazırlandı. Okumayı, saymayı ve yazmayı öğretti. Bir İngilizce öğretmeni onunla bir yıl çalıştı. Varlıklı ailelerin çocukları Siyavuş’u gönderecekleri spor salonunda eğitim görüyor. Ve bunun için ebeveynleri para ödüyor. Ne olmuş?! Para için yazık değil. Torun eğitimli, zeki bir insan olacak. Ve orada, görüyorsunuz, genç olanlar – Shahrukh ve Gulandom – onun izinden gidecekler.
* * *
Oş’a giden otobüs kadın ve çocuklarla dolup taşıyor. Ama kimse rahatsız hissetmiyor. Doira melodisi duyulur ve hacılar, büyükanne ve büyükbabalarının zirve hakkında şarkısını söylerler. Öğle vakti şehre kadar sürdüler ve Süleyman Dağı’nın eteğinde durdular. Biraz dinlendik ve köyden gelenleri sıcak bir şekilde karşılayan şoförün kız kardeşinin evine gittik. Misafirler, aivan’a yerleştiler ve yanlarında getirdikleri ikramları dastarkhan’a koydular. Doira’nın sesi yeniden duyuldu. Ve kadınlar, sanki yorgun değillermiş gibi, birbirlerinin yerine şarkı söylemeye ve dans etmeye başladılar. Eğlencenin büyüsüne kapılan makhallanın bütün çocukları buraya geldi. Komşu bahçeden yapılan şakalar, Siyavush ile bahçede yürüyen Vasily-apa’nın dikkatini çekti. O ve torunu, sahiplerinin onu gördüğü ve onu evlerine davet ettiği sokağa çıktı. Vasila-apa meşgul olmaktan bahsederek reddetmeye başladı, ancak komşular yaşlı kadını onları ziyaret etmeye ikna etti.
Aileleri ve mahalle çocukları ile birlikte gelen çocuklar, büyüklerin nasıl eğlendiğini gördükten sonra kendilerini yavaş yavaş sokakta buldu. Uzun süre ve coşkuyla oynadılar. Ve bir şekilde kendi kendine Maksud’un yaşadığı evin avlusuna geldik. Mardon-aka, Maksud, Mashrab ve gelinleri, avlunun ortasında duran sûreye oturup, çeşmeden su içen çocukları şefkatle seyrederek pilav yediler.
Camila da buradaydı. Herkesle birlikte temiz, şeffaf su içti. Onu avuçlarıyla almak için bir kez daha eğildiğinde, onun için biraz fazla büyük olan takke başından kaydı, gölete düştü ve kağıttan bir tekne gibi evin ortasına yüzdü.
Kızın takkesini bir türlü çıkarmaya çalıştığını gören Maksud, suradan kalktı ve uzun bir sopa bularak kuyuya gitti. Birkaç başarısız denemeden sonra beyaz bir takke almayı başardı. Maksud, içeri giren suyu döküp silkeledikten sonra takkeyi Kamila’nın başına geçirdi.
Kızın kocaman siyah gözlerini bir görebilseydin! Hayatında ilk kez çocukların babalara ne için ihtiyaç duyduğunu anladı. O anda kendi babasının takkeyi yakalamasını ne kadar istiyordu. Neden onun yanında değil? O nerede, kızını neden terk etti?