Mardon-aka bu yıl gözle görülür şekilde yaşlandı. Allah’a şükür geçen yıl dedem Mekke’ye güvenli bir şekilde hac yaptı. Ve Vasila-apa kutsal Medine’den sakin bir ruhla döndü. Şimdi ona saygıyla “khoji-aya” deniyor. Hayatı boyunca hayalini kurduğu şey bu değil miydi? Sonunda hayali gerçek oldu. Şimdi o ve kocası hayatlarının geri kalanını namaz kılarak ilahi hizmetlere adayacaklar.
– Anne, gelinlerine söyle, kazandan bir tabağa koysunlar – Gidip oğlumu ziyaret edeceğim. O gün için onu görmedik, – dedi Mardon-aka, Vasila-apu’yu arayarak.
– Pekala, baba, peşin – öğle namazına daha az zaman var. Hemen şoförü arayacağım. Bırak seni götürsün… Döndüğünde camiye git…
* * *
Maqsud koğuşta yatıyordu, düşüncelere dalmıştı. On sekiz yaşındaki kızının hayatını bir şekilde hayal etmek için mümkün olan her şekilde denedi. Yakınlarda yaşayan babası kalbinin istediği her şeye sahip olmasına rağmen, yıllarca yoksulluk içinde yaşayan, her şeyde kendini sınırlayan çocuğunun kaderi için gözyaşlarına boğuldu … Neden onu biraz bulamadı? daha erken? Boşuna o kadar çok zaman harcadım ki… Bu tür düşünceler gece gündüz Maksud’a musallat oldu…
Bu sırada kayınpederi ve kayınvalidesi aniden koğuşa girdi. Uzun karşılıklı selamlaşmalar, sağlığa, hayata dair sorulardan sonra ilk konuşan kayınvalide oldu:
– Sağlığın nasıl, sevgili damat?! Kötü diller, gençliğinde yaptığın işlerden kalbinin neredeyse kırıldığını mı söylüyor? diye bağırdı. Karısının annesinin dikenli sözlerinden, Maksud’un kalbi neredeyse yeniden sıkıştı.
– Sonra ne yapacaksın? Diye devam etti. “Yıllarca süren aldatmadan sonra. Bize uygunsuz davrandılar, beni, kayınpederlerini ve kızımızı aldattılar! – dedi Zuleikha-apa, çizilmiş kaşlarını öfkeyle çattı.
Bu orta yaşlı kadın genç olarak adlandırılamasa da, yaşına rağmen hala genç bir kadın gibi makyaj yapmayı ve giyinmeyi severdi. Tek kelimeyle, gerçek yaşını inatla gizleyenlerden biri. Kocası Sharabetdin, ağırbaşlı, sessiz bir adamdır. Zuleikhi-apa’nın kölesi olarak adlandırılabilir. Çünkü hayatı boyunca karısına bağlıydı. Karısının arzusu onun için kanundu.
Maksud oturup kayınvalidesinin kötü niyetli, alaycı alaylarını dinlerken, Mardon-aka elinde paketlerle koğuşta belirdi. Çöpçatanları sıcak bir şekilde karşıladı. Ve divana oturup bir kutsama için avuçlarını açtı.
– Nasılsın, akrabalar yaşıyor – sağlıklı mı? Peki ya çocuklar? Mükemmel sağlıkta mı? – Mardon-aka çöpçatanına döndü.
“Teşekkür ederim” dedi Sharabetdin, elini kalbine koyarak. – Nasıl hissediyorsun? Kızları, oğulları, torunları, torunları… Nasıllar. Maç nasıl?
Ve Zuleikha-apa oturdu, erkeklere dikkat etmedi ve zihinsel olarak damadı için rahatsız edici sözler aradı. Bir kiriş kadar gergin çatık kaşları “kopmak” ve Maksud’a yeni sitemler dalgası salmak üzereydi.
– Yeni torununuz için tebrikler, – dedi Zuleikha-apa, sonunda kontrolünü kaybetti.
Mardon-aka çöpçatanın sözleriyle karıştı, utançtan kızardı ve ne cevap vereceğini bilemeyen yaşlı adam sendeledi, yerinden kalktı …
* * *
– Dilfuzakhon, kocanız bu günlerde taburcu olacak. Geçmişi karıştırmayalım. Derler ki: “Eskiyi hatırlayanın gözleri dışarı çıkar.” Ona iyi davran. Onu yargılama. Tanrı seni korusun. Aynı şekilde, hiçbir şeyi değiştirmeyeceğiz. Kaderden kaçamazsın. Ama kayınpederin ve ben, Maksud’un yetişkin bir kızı olduğunu gerçekten bilmiyorduk. Açıkçası…
Dilfuza, kayınvalidesini gözyaşları içinde dinledi.
– Beni anladın mı kızım? Kendini topla, tamam mı? Neyse ki çocukları için kocanız iyileşti. Şimdi ne kendinize ne de ona eziyet etmemelisiniz. Her şey Allah’ın dediği gibi olsun…
* * *
Çöpçatanlar koğuştan ayrıldığında Mardon-aka Maksud’a “Oğlum, daha fazla nasıl yaşayacaksın?” diye sordu. – Gelecek için planlarınız neler? Ne de olsa artık yetişkin bir kızınız var. O zaman neden sessiz kaldın, bu konuda tek kelime etmedin? Gerçeği bilseydik, belki de sevgilinle mutlu olurdun! Bizi affet oğlum. Sonra kalbinin çağrısına kulak asmadık. Sizi mutsuz ettiğimizi ancak şimdi anladık… Ama biz tam tersini istedik… Her şey için bizi bağışlayın. Olanlar için…